ΜΥΟΚΤΟNIA
Έλεγχος και καταπολέμηση Τρωκτικών
Για την αντιμετώπιση των προσβολών από τρωκτικά (μυοκτονίες) και τη θωράκιση των χώρων από πιθανή εισβολή πραγματοποιείται αρχικά μελέτη των συνθηκών του περιβάλλοντος των κτιρίων. Γίνεται αυτοψία των εγκαταστάσεων, αναγνώριση των συμπτωμάτων της προσβολής, εκτίμηση της έντασης του προβλήματος και επιλέγεται η καταλληλότερη μέθοδος καταπολέμησης.
Συχνότερα η μυοκτονία περιλαμβάνει τη χρήση δολωματικών σταθμών και τρωκτικοκτόνων σκευασμάτων τελευταίας γενιάς. Η τοποθέτησή τους γίνεται σε κρίσιμες θέσεις. Οι σταθμοί είναι συχνότερα πλαστικοί και παρέχουν ασφάλεια από πιθανά ανοίγματα, προστατεύουν τα δολώματα από την υγρασία, τις ακραίες θερμοκρασίες, και αποτρέπουν την κατανάλωση από ζώα .
Στις περιπτώσεις που τρωκτικά εισέρχονται στο εσωτερικό κτιρίων και οικίων συνιστάται οι μυοκτονίες να πραγματοποιούνται με τη χρήση μεταλλικών παγίδων μηχανικής σύλληψης, . Η τοποθέτησή τους γίνεται επίσης έπειτα από αυτοψία του χώρου.
Οι μέθοδοι που ακολουθούνται στις μυοκτονίες είναι συμβατοί με τα πρότυπα ασφαλείας που τηρούνται στο χώρο των εφαρμογών (HACCP, ISO 22000, ISO 14000, BRC, IFS).
Τα είδη των τρωκτικών που συναντάμε στη χώρα μας είναι:
α) Rattus norvegicus -νορβηγικός
β) Rattus rattus - καραβίσιος
γ) Mus musculus -οικόσιτος
Είναι φορείς σοβαρών επιδημικών ασθενειών όπως (πανώλη , λεπτοσπείρωση , σαλμονέλωση). Και τα 3 είδη έιναι παμφάγα με ιδιαίτερη προτίμηση στα δημητριακά και τα προιόντα τους. Και τα 3 είδη έχουν καλές επιδόσεις στην αναρίχηση, ιδίως ο οικόσιτος. Δέν διστάζουν ελλείψη φυσικής τροφής να στραφούν σε ηλεκτρικά κυκλώματα και καλώδια.
Μέτρα πρόληψης του ενδιαφέροντος χώρου :
α) Σωστή και ερμητική αποθήκευση( δημητριακών, ξηρών καρπών ,ελαίων κ.α.).
β) Αποφυγή δημιουργίας καταφυγίων (κιβώτια , παλέτες κ.α.).
γ) Σωστή συντήρηση δαπέδων,οροφών,σωληνώσεων για αποφυγη εισόδου τρωκτικών.
δ) Επαρκής κάλυψη ανοιγμάτων,τρυπών ή κοιλοτήτων στα κτίρια.
Ιδιότητες μυοκτόνων φαρμάκων
Είναι φάρμακα β΄ γενιάς τα οποία μουμιοποιούν τα τρωκτικά και πεθαίνουν μακριά απο τούς χώρους εφαρμογής χωρίς να μυρίζουν.Το φάρμακο δρά σε 3-7 ημέρες αναλόγως το είδος και το μέγεθος του τρωκτικού.Είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να προσελκύουν και να καταπολεμούν τα τρωκτικά.
Η αποτελεσματική μυοκτονία γίνεται με κέρινους κύβους που τοποθετούνται σε δολωματικούς σταθμούς.Με τους δολωματικούς σταθμούς δεν τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία αφού το φάρμακο δεν είναι εκτεθειμένο.